teman…

Teman!!!rakan!!!Sahabat!!! Satu ungkapan yg begitu sinonim dengan kehidupan kita seharian. Kita tak akan dapat menjalani kehidupan dengan sendirian..semestinya kita memrlukan teman..samada teman sekolah, sekampung, teman tapi mesra ataupun teman special…heheh..orang yang hidup tanpa teman ini ibarat katak dalam tempurung sahaja..khayal dalam dunianya sendiri…tak menghiraukan keadaan sekeliling..org macam ni lebih baik dihantar je ke planet yg takde org tu..hahah

Arini dah 4 ramadhan…tapi arini aku berbuka sorang diri…warghhh…semua housemate aku balik kg…xpela,nak wat camne kan…huhuhu…okay, berbalik pada soal teman td…bagi aku teman ni penting sgt dalam kehidupan…tp kita kena pandai pilih teman, tersilap pilih diri kita yg terjerat…kalo kena gayanya, teman itu akan sentiasa memberikan kita kesenangan dan kebahgiaan…konflik bg pemilihan teman ini selalunya bermula seawall usia tadika…kiranya dalam operasi konkrit la…kita semahunya sentiasa ingn melakukan apa yang kita rasakan hebat seperti yang dilakukan oleh teman kita. Walaupun seawall usia itu, kita masih belum dapat memikirkan abstrak dan baik buruk perbuatan itu, tapi org yg lebih berusia perlulah memainkan pernan yang lebih dalam hal ini.

Kebiasaannya konflik teman dalam kehidupan kita yang kritikal berlaku pada awal remaja iaitu ketika usia memasuki sekolah menengah…jika tak silap aku, dalam teori erikson di peringkat 5 identiti vs kekeliruan peranan. Sebab itu kita tengok, kebanyakan pelajar yang bermasalah disebabkan kekeliruan dirinya dalam mencari teman seusia itu. Ibu bapa seharusnya lebih mengawasi anak-anak pada usia itu. Sebagai contoh kat sini aku bagi satu situasi la…

‘sahril sorang pelajar usia 13 thn…family dia okay…beragama…ttp disekolah , die kurang daripada segi akademik…kalo dah kureng tu, maknanya klas blakang2 la kan…selalunya klas blkg2 ni ramai bdak2 nakal…oleh sbb dh selalu bersama rakannya itu, die terpaksa join apa saja aktivti yg dilakukan oleh kwn2nya itu, maybe ponteng klas, merokok dsbnya..ttp perangainya dirumah berlainan sekali berbanding perngainya ketika disekolah…kat umah die baik sgt’

Dlm situasi itu kita dpt lihat kekeliruan yg sahril alami..jd baik dirumahnya sbb family die baik2 ttp di sekolah wataknya bertukar sebaliknya sbb ikuti rakan2nya yg lain…so, ibu bapa kat luaq sana selalulah tgkkan anak2 ketika tahap 5 ni ye..hehe

Teman juga seorg manusia dan semestinya manusia mempunyai perasaan dan berjiwa sensitive. Aku pernah terbaca satu artikel ttg sahabat…lebih kurang macamnila ceritanya…aku ringkaskan jela…

‘fahmi dan din kwn baik…tp pd satu hari depa ni berkelahi disebabkan din tertumpah air ke atas buku kesayangan fahmi…depa bertengkar sakanla…dekat 2 minggu tak bercakap,walaupun din telah mengakui kesilapannya dan meminta maaf tapi fahmi ni degil, keras kepala…xnak terima…fahmi sanggup tulis dalam diari die ttg kesalahan yang din telah lakukan itu…Slepas bebrapa lama, mereka dah berbaik…satu hari, fahmi clash dgn awek die..ttp dgn bantuan din…die dapat berdamai kembali dgn awek die…din telah melakukan kebaikan tetapi fahmi tidak mecatatkannya di dalam diarinya seperti mana die mencatatkan kesalahan yg din lakukan sebelum itu…din tahu ttg segala apa yg ditulis dan dicatat oleh fahmi itu…din tidak rasakan dirinya spt tidak dihargai oleh fahmi kerana die ikhlas menolongnya…satu hari, fahmi telah lakukan kesalahan tetapi din tidak pula menulis dalam diari ttp apabila fahmi lakukan kebaikan terhadap din, dia sentiasa akan menulis dalam diarinya…fahmi ada bertanyakan hal itu kepada din..ttp din menjawab, aku tidak mahu mengingati sebarang keburukan yg dilakukan oleh teman aku tp aku akan sentiasa mengingati kebaikan yang dilakukannya’

Okay tak citer aku…haha…ntahla hangpa paham ke tak…tp the moral of story…kita sntiasala berbuat baik pd teman kita…nobody is perfect…jika ada kesalahan jgnla disimpan…sntiasala maafkan org lain =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: